Licht in de duisternis, of niet?

Toen ik in dit huis kwam wonen, zat er aan de voorkant een mooie heldere lamp. Alle huizen hebben dezelfde lampen gekregen. Bij de gemeente werkt waarschijnlijk iemand die erg houdt van eenheid. Zo hebben we ook allemaal een verplichte heg aan de voorkant. In het koopcontract was vastgelegd dat we de eerste 5 jaar de kleuren van onze buitengevels en deuren niet veranderen. Ik moest erg wennen aan de kleur van mijn voordeur. Als het aan mij had gelegen, was het een mooie blauwe kleur geworden. Maar ja, ik wilde niet aan contractbreuk doen. Ik vind de kleur nog steeds niet mooi. De kans is groot dat ik voor een andere kleur ga als het tijd is voor schilderonderhoud.

Maar goed, terug naar mijn lamp. En dan heb ik het nu over de lamp in mijn achtertuin. Blijkbaar maakte het de ambtenaar niet uit wat we daar aan lampen ophangen, want er hing alleen een draadje. Ik heb een lamp uitgezocht puur op wat past bij de bouwstijl van het huis, maar om nu te zeggen dat ie licht geeft? Je moet twee keer kijken, ín het donker, of hij wel of niet aan is. Dat zegt toch wel genoeg.

En opeens was ik het zat. Ik wil een goede lamp! Een lamp die doet wat hij doen moet: de boel verlichten. Ik ben me eens gaan verdiepen in de wereld van de lampen en ik moet eigenlijk een keuze maken tussen mooi of veel licht.

Ik kwam op internet breedstralers tegen. Nou, dan hèb je licht! Elke kat die dan de tuin insluipt weet niet hoe gauw hij weer weg moet zijn. Nu heb ik geen katten meer in de tuin sinds de poortdeur. Tenminste, ik zie ze niet meer, maar met die lamp misschien wel. Heb ik al die tijd gedacht dat ik katvrij ben, lopen ze me in het donker gewoon uit te lachen. Nou katjes, die tijd is binnenkort voorbij.

Maar wat een lelijke dingen zijn die breedstralers! Ik heb er eigenlijk niet zo graag geld voor over. Misschien koop ik er een, hang ‘m aan de muur en heb er dan spijt van, omdat hij mijn hele gevel ontsiert. Of misschien geeft ie wel zoveel licht, dat ik klachten van mijn buurman krijg.

Toevallig was ik bij de kringloop aan het rondsnuffelen en wat lag daar? Een spiksplinternieuwe breedstraler voor 3 euro! Zelfs het lampje zit nog apart ingepakt. Kijk, voor zo’n prijsje kun je nog eens iets uitproberen. Als ie niet bevalt, heb ik hoogstens een gaatje in de muur weg te werken. Maar dat doe ik dan wel met een nieuwe lamp die daar prima overheen past.

Het is alleen jammer dat ik het niet zelf durf op te hangen. Lampen binnen, daar draai ik mijn hand niet voor om. Maar buiten vind ik toch net iets spannender. Dus er komt wel uurloon bij voor mijn klusjesman. Maar dat zou ik bij elke nieuwe lamp hebben. We gaan er gewoon voor. Binnenkort kan ik ’s nachts buiten een boekje lezen, of een pietje knutselen, of…… Nou ja, waarschijnlijk blijft het bij katten wegjagen. 🙂

4 gedachten over “Licht in de duisternis, of niet?

  1. ik ben benieuwd hoe je kattenverjager werkt. Gelukkig laat je de lamp niet de hele nacht branden 🔥 dat vinden de egels ook niet prettig en die eten weer zo fijn van jou slakken,

  2. Nou tantetje, het is niet de verstraler geworden. Blijkbaar kon er toch een sterkere lamp in mijn bestaande tuinlamp, als ik maar LED nam, dat wordt namelijk niet heet. Dus nu heb ik goed, maar bescheiden licht in de tuin. 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.